Filtracja mechaniczna jest pierwszym, niezbędnym etapem uzdatniania wody. Skuteczność filtracji, czyli wielkość najmniejszych usuwanych cząstek zależy od zastosowanego wkładu filtracyjnego oraz wydajności filtra. Częstotliwość wymiany wkładu filtracyjnego zależy od jakości i ilości przefiltrowanej wody. Ten stopień filtracji służy m.in. jako zabezpieczenie innych urządzeń do uzdatniania wody np. zmiękczaczy oraz dalszej instalacji i armatury przed uszkodzeniami mechanicznymi i zamuleniem.
Rozróżniamy pięć typów filtracji: cząstkową, mikro-, ultra-, nano- i hiperfiltrację.
- Filtracja cząstkowa-polega na usuwaniu zanieczyszczeń za pomocą filtrów ze złożem filtracyjnym lub wkładów wymiennych. Dolna granica filtracji wynosi 1µm.
- Mikrofiltracja- zakres filtracji wynosi od 0,05 do 1 µm.
- Ultrafiltracja - charakteryzuje się mniejszymi prędkościami przepływu, wynikającymi z małego mikronażu i odbywa się na specjalnych, podobnych do membrany osmotycznej wkładach wymiennych. Zakres filtracji od 0,01 do 0,1 µm.
- Nanofiltracja - j.w. Zakres filtracji wynosi od 0,001 do 0,01 µm.
- Hyperfiltracja - jest to filtracja metodą odwróconej osmozy.